Ambities

BPD wil een belangrijke bijdrage leveren aan het versnellen van de transitie naar een duurzame samenleving. Als de grootste gebiedsontwikkelaar voelen wij ons daarvoor sterk verantwoordelijk. BPD realiseert al heel lang gebieden waar mensen gezond en prettig kunnen wonen en leven. Door het ontwikkelen en realiseren van duurzame, gezonde leefomgevingen spelen we in op dé opgaven van deze tijd. Omdat we namelijk ook voor toekomstige generaties bouwen. In al onze gebiedsontwikkelingen bieden we daarom samenhangende oplossingen op het gebied van Klimaat & Landschap, Energie, Natuur, Circulariteit en Mobiliteit.

Lisserbroek-Noord ambities

Hoe gaan we dat in Lisserbroek-Noord bereiken?

De kern daarvan is het volgende: de groen-blauwe hoofdstructuur is het ‘cement’ van Lisserbroek-Noord. Deze duurzame hoofdstructuur vormt de drager van en de inspiratie voor de gehele ontwerp- en realisatiefase om duurzame ambities te verbinden en zoveel mogelijk in te zetten. De groen-blauwe hoofdstructuur en vele duurzame ingrepen zijn straks zichtbaar. Dus de duurzaamheid in Lisserbroek-Noord is te beleven, is tastbaar. Naast groen, mooie, energie-minimale gebouwen maken we een buurt die goed is voor mens en dier, voor nu en voor de toekomst. We richten de omgeving daarnaast water robuust en klimaatbestendig in tegen wateroverlast, hittestress en langdurige perioden van droogte.

Lisserbroek-Noord Groen-blauwe hoofdstructuur

Klimaat

De groen-blauwe hoofdstructuur is het ‘cement’ van Lisserbroek-Noord. Deze duurzame hoofdstructuur vormt de drager van en de inspiratie voor de gehele ontwerp- en realisatiefase om duurzame ambities te verbinden en zoveel mogelijk in te zetten. De groen-blauwe hoofdstructuur en vele duurzame ingrepen zijn straks zichtbaar. Dus de duurzaamheid in Lisserbroek-Noord is te beleven, is tastbaar. Naast groen, mooie, energie-minimale gebouwen maken we een buurt die goed is voor mens en dier, voor nu en voor de toekomst. We richten de omgeving daarnaast water robuust en klimaatbestendig in tegen wateroverlast, hittestress en langdurige perioden van droogte.

Lisserbroek-Noord energie

Energie

Een fossielvrij energiesysteem voor een gezond en comfortabel woonklimaat. In Lisserbroek-Noord onderzoeken we de haalbaarheid van duurzame energieopwekking, warmte-opwekking, laadinfrastructuur en energieopslag (elektriciteit en warmte) en integreren dit in een duurzaam energiesysteem. Daken benutten we zo veel mogelijk voor opwekking van elektriciteit. Het leefklimaat in onze woningen is gezond omdat we goed koelen en ventileren. Het duurzame energiesysteem zorgt daarmee voor een gezond en comfortabel woonklimaat.

Duurzaam versnellen BPD

Circulariteit

Een woning, een woonwijk is een grondstoffenbron van de toekomst, daar willen we zorgvuldig mee omgaan. We streven er naar zo min mogelijk grondstoffen te verspillen en in Lisserbroek-Noord een milieuvriendelijk gebied te ontwikkelen waarin zo veel mogelijk biobased, hergebruikte en herbruikbare materialen worden toegepast.
We ontwerpen de woningen en de openbare ruimte zodanig dat we zo veel mogelijk elementen en materialen ook in de toekomst kunnen hergebruiken. We pionieren door beton waar mogelijk te vervangen door alternatieven zoals hout en door producten, waar mogelijk, te hergebruiken.

Lisserbroek-Noord gezondheid en mobiliteit

Gezondheid en mobiliteit

Slimme, gezonde en schone leefomgeving: Lisserbroek- Noord wordt een gebied waar je als bewoner in verschillende levensfases aangenaam kunt leven: van veilig opgroeien tot vitaal oud worden. Dat vraagt om woningen met een aangename inrichting en binnenklimaat. En dat vraagt om frisse woon- en leefgebieden met voldoende voorzieningen in de buurt: wandel- en fietsroutes om langs te bewegen, parken om in te verblijven en zorg in de buurt. De inrichting van de openbare ruimte zal in belangrijke mate bijdragen aan een gezondere buurt. In dit gebied creëren we plekken waar je tot rust kunt komen en waar je spontaan medebewoners kunt ontmoeten. Het doel is om bewoners te verleiden soms andere, duurzame en gezonde keuzes te maken door alternatieven (bijvoorbeeld voor het frequent gebruik van de auto) aantrekkelijk en toegankelijk te maken middels een duurzaam mobiliteitsconcept voor het gebied.